03 Feb
03Feb

Autor - Palle Kõlar / Autoärikas.ee BLOGI / Autoringlus.ee

Kirjutan lahti oma arvamuse erinevatest hinnagruppidest ja sellest, et mida võiks ostja vastava summa eest eeldada. Kui ostja eeldused on liiga kõrged, siis võib tekkida olukord, kus minnakse ostma väga soodsat autot, kuid reaalsus võib olla palju nukram kui enne loodetakse.

1000€ on summa, mille piires toimub tegelikult väga palju tehinguid. Paljud inimesed sõidavadki vanema ja soodsama autoga, sest neil lihtsalt ei ole rohkemat vaja. Samuti on see väga populaarne hinnaklass erinevate tööautode ostuks. Näiteks ehitajad tihti ei taha oma igapäevaautot määrida ja ostavad objektidel käimiseks mõne vanema ja ruumikama auto. Selles hinnaklassis on tihti ka autokoolist tulnud noorte juhtide esimene auto. Ja veel on see hinnaklass väga populaarne tööjõuvahendusega tegelevates ettevõtetes, et nende töötajad saaksid liikuda.

Selles hinnaklassis auto ost käib tegelikult vägagi teistmoodi kui kallima auto ost. Toon välja omaltpoolt mõned tähelepanekud ja soovitused:

  1. 1000€ hinnapiiriga autot ostes unusta ära konkreetse mudeli, mootorikombinatsiooni ja värvi valik. Kui sa tahad head diili leida, siis pead olema leplik ja paindlik. Ainult nii on võimalik parim välja “sõeluda”.
  2. Väldi igasuguseid eksootilisi mudeleid. Näiteks poolautomaatkäigukastiga Fiat ei pruugi olla parim valik, sest varuosade saadavus võib olla problemaatiline ja käigukast on oma ehituselt keeruline. Kui püsikulu on oluline, siis igasugused 25 aastat vanad luksusautod ei ole ka mõistlik valik. Vali pigem Honda Civic, Ford Focus, VW Golf vms.
  3. Eelista manuaalkastiga autot. Lihtsam ehitus ja soodsam remont.
  4. Eelista bensiinimootoriga autot. Lihtsam ehitus ja soodsam remont. Erandiks on loomulikult mõned levinud ja "pommikindlad" vanemad diislid. Väldi turbot või kompressorit.
  5. Mida vähem keerulist lisavarustust, seda vähem asju mis saavad katki olla või katki minna. Õhkvedrustus jms võiks olla välistatud.
  6. Ära otsi vigadeta uueväärset autot. Seda ei ole selles hinnaklassis olemas. Pigem otsi autot, mille vead ei ole ohtlikud ja mis ei segaks tehnoülevaatuse läbimist ja üldist sõiduohtust.
  7. Keskendu ainult kõige olulisemale - mootor, ülekanne, veermik ja pidurid. Kere peaks olema piisavalt heas seisus, et veel 1-2 ülevaatust läbitud saaks. Kusjuures kere kontrolli kindlasti põhja alt, seda on kõige keerulisem korda teha kui seal seisukord väga halb on. Määrdunud salongi on võimalik ise puhastada. Ära lase ennast kosmeetlistest defektidest häirida ja ära ehmu sellest kui näiteks elektriline tagakardin ei tööta.
  8. Kaua kehtib tehnoülevaatus? Eelista kindlasti autosid, mis on värskelt ülevaatuse läbinud. Sel juhul kehtib tehnoülevaatus veel aasta ning ostjana on sul tõestus, et auto oli hiljuti tehniliselt piisavalt heas korras. Selle hinnaklassi autodel esineb tihti ootamatuid vigu, mis võivad takistada uue ülevaatuse läbimist. Seega ilma ülevaatuseta või kohe lõppeva ülevaatusega auto ostu peaks väga hoolega kaaluma.

Mõnele uuema auto omanikule võib tunduda uskumatuna, et 1000€ eest üldse sõitva auto saab, kuid tegelikult saab ja võib saada vägagi viisaka sõiduki. Tean isiklikult mitmeid tööjõuvahendajaid, kes on leidnud 500€ eest autosid, millega terve brigaad igapäevaselt tööle ja koju jõuab. Ja seda mitte paariks nädalaks, vaid mitmeteks kuudeks ja kohati isegi aastateks.

Ehk siis jah, 1000€ eest on võimalik endale saada auto, millel on tehnoülevaatus, millega tohib tänavatel liigelda ja mis viib sind punktist A punkti B. Kindlasti on autol erinevaid puudusi ja iluvigu ning ta vajab aeg ajalt lisakulutusi, kuid esimeseks autoks või tööautoks peaks valikut leiduma küll.

Ja veel üks oluline asi. Kui ostad odavat autot, siis ära piirdu ühe auto vaatamisega (sama kehtib tegelikult igas hinnaklassis). Autol ja autol võib olla väga suur vahe, aga hind on sama. Vaata üle vähemalt 3tk ja vali parim. Ja kui eelarve on niivõrd piiratud, siis ära kindlasti süüdista müüjat selles kui su auto 2 kuu pärast lisakulutusi nõuab. Ta tõenäoliselt ei ole selles süüdi.


Palle Kõlar 

Autoärika BLOGI

Autoringlus.ee AUTODE E-POOD

Rohkem infot autorist leiad SIIT

Autoringluse Youtube kanali leiad SIIT


Loe lisaks:

KUIDAS TEHA PROOVISÕITU? https://www.autoarikas.ee/blogi/kuidas-teha-enne-ostu-proovisõitu

MIDA KÜSIDA AUTOMÜÜJALE HELISTADES? https://www.autoarikas.ee/blogi/mida-küsida-automüüjale-helistades




Comments
* The email will not be published on the website.